Chester Zoo Main Entrance

Completed to coincide with a royal visit, this re-development of the main entrance plaza, ticket offices, turnstiles and gift shop now forms the aptly named Diamond Jubilee Quarter. Despite a challenging programme, the project was handed over ahead of schedule in time for the official opening.


Contract:   JCT Design and Build
Value:          £1,300,000
Duration:   25 Weeks

 

DESIGN - Read have long standing relationships with many local design practices, resulting in a favourable service to ensure a robust, sustainable and efficient (both in terms of buildability and operational cost). By rationalising the design and understanding the brief for the new ticket sales area, a structural solution for the roof was developed which generated a programme and cost saving to the client.

PUBLIC INTERFACE - Having delivered many schemes in live campuses, Read have a wealth of expertise in managing the interface and segregation requirements of any scheme. By agreeing a strategy with the client team in advance, routes, segregation and public protection measures, communication approach and emergency preparedness are all considerations which were effectively managed on site. Clear demarcation and signage ensured the works were physically segregated from visitors and staff at all times.

CONSIDERATE - Read staff respect client sites and understand that their undertakings reflect on our client's image, managing all projects in accordance with the principles of the Considerate Constructor Scheme. Having worked adjacent to the public and animals at Chester Zoo on high profile projects for over a decade, Read maintain a record of ZERO complaints, accidents or injuries.


 





The Queen Opens Read’s Latest Chester Zoo Project

May 17th 20121/1

Her Majesty The Queen and His Royal Highness The Duke of Edinburgh have opened Read's latest construction project; Chester Zoo’s £2m gateway to conservation, with the unveiling of the Diamond Jubilee Quarter. The new main...


Read full story